Skal vores trænere være dørmænd og gøre rent samtidig med, at de underviser?

Skrevet af

Lars Sørensen.

D. 7. marts 2019.

Kategori: Foreningen

Københavns Kommune stiller nye skrappe krav til svømmeklubberne. Vi mener, at vores trænere skal undervise børn i vandet og have fuld fokus på det. Dansk Svømmeunion og DGI mener heldigvis det samme.

Skal vores 18-årige træner, Sofie, bortvise uvedkommende gæster på Bellahøj Svømmestadion kl. 21 onsdag aften?

Det mener vi ikke, at hun kan og skal. Sofie er en fantastisk dygtig nyuddannet svømmetræner. Hun brænder for at lære fra sig. Sofie skal naturligvis ikke samtidig med, at hun underviser et crawlhold holde øje med, om der er sæbe til afvaskning og så også lige smide en uvedkommende person ud af svømmeanlægget. Svømmeanlæggene vil fremover være ubemandede i foreningstiderne. Faktisk siger vores egne og kommunens sikkerhedsregler, at vi ikke må lade medlemmer være uden opsyn i vandet. Naturligvis.  

De nye opgaver kommer til at forringe vores undervisning markant, de kommer til at koste klubben mange ekstra penge og de kommer til at skabe en utryg situation på de ubemandede svømmeanlæg. Situationen bliver helt uoverskuelig på anlæggene. Hvis kommunen gennemfører forslaget, bliver det 18-årige Sofie, der skal klare alle opgaverne, som kommunen ikke længere ønsker at løse.

 

Hvorfor skal vi pludselig til at tage os af ekstraopgaverne?
Københavns Kommune har som en spareøvelse uden varsel og uden yderligere økonomisk kompensation besluttet, at Hovedstadens Svømmeklub i foreningstiden skal påtage følgende opgaver:

  • gøre rent
  • svabre og spule bruseområder
  • fylde sæbedispensere og tjekke for toiletpapir
  • føre opsyn i saunaen
  • åbne lukkede skabe i omklædningsrum
  • tømme skraldespande
  • holde øje med kemikalieudslip
  • sikre, at uvedkommende ikke kommer ind i svømmehallerne.

Opgaver som vi ikke i dag løser og som vi er blevet bedt om at løse samtidig med, at vi underviser børn og voksne i vandet.

Læs alle kravene fra kommunen her.

 

Københavns Kommunes forslag må tages af bordet
Kommunens forslag har også vagt røre hos Dansk Svømmeunion og DGI. Begge organisationer har sammen med Hovedstadens Svømmeklub indgivet indsigelser til Kultur- og Fritidsudvalget. Hovedstadens Svømmeklub, Dansk Svømmeunion og DGI mener samstemmende, at kommunen må fjerne forslaget.   

Udvalget behandler forslaget igen onsdag den 13. marts.

(HSK præciserer ift. dagsorden og indstilling, at modellen ikke er indført i samme omfang i skolesvømmehallerne. De er ubemandede. Men foreningernes opgaver består i, at vi har livredningsansvar, vi skal sikre at vores medlemmer går i bad og at der kun er medlemmer i hallen. Skolesvømmehaller er ift. de store svømmeanlæg meget enkle og simple anlæg, og derfor nemme at overskue). 

Læs de tre organisationers indsigelser: 

Hovedstadens Svømmeklub

Dansk Svømmeunion

DGI