Teenagerne vil gerne svømningen

Skrevet af

Allan Nyhus.

D. 5. april 2022.

Kategori: Formandsblog

På fem år har 300 flere teenagere valgt et medlemskab i HSK. En stigning på over 60%.

Det er alment kendt at foreninger skal arbejde hårdt for at fastholde og ikke mindst øge antallet af teenagemedlemmer. Det gælder især indenfor svømningen, hvor mere end 134.000 børn mellem 0 og 12 år i 2020 gik til svømning

Helt anderledes ser det ud for de 13-18 årige, hvor kun lidt mere end 13.400 i 2020 gik til svømning i en forening. Med andre ord har svømmesporten et meget stort frafald når børnene bliver til teenagere. 

Men teenagerne vil faktisk gerne være medlem af en forening og dyrke svømmesporten, hvis man giver dem det nødvendige fokus. I 2016 havde vi i HSK 521 medlemmer mellem 13 og 18 år. I 2021 var det steget til 839 medlemmer i samme aldersgruppe. En stigning på over 60%. 

Opskriften har været nye typer af ungdomshold som AquaWin, Aquafun, K+ osv. Bag de spændende navne gemmer sig hold målrettede teenagere hvor fokus især er på det sociale og på at prøve mange forskellige aktiviteter i vand. 

Aktiviteterne spænder bredt fra de klassiske discipliner som vandpolo, kunstsvømning og udspring til cirkeltræning, undervandsspil, duathlon og undervandssvømning. 

Jeg er stolt over at vores klub og ansatte har formået at udvikle tilbud der tiltrækker og fastholder de 13 til 18 årige. En vigtig periode i et ungt menneskes liv, hvor foreningsliv, fælleskab og sundhed er positive stabiliserende faktorer i et ellers til tider krævende og udfordrende ungdomsliv. 

Øvrige medlemstal

Det ses tydeligt på de øvrige medlemstal for 2021, at vi har været hårdt ramt af coronarestriktionerne. En del færre medlemmer mellem 0 og 13 år er et af resultaterne. Den simple grund har været de færre pladser vi har kunnet udbyde pga. af restriktionerne, men også at man i mindre grad har ønsket at melde sig til et foreningstilbud der måske slet ikke blev til noget. 

Jeg håber at vi nu med corona'en på afstand kan se frem til at byde endnu flere medlemmer tilbage til HSK. Dog lurer en række renoveringer af svømmehaller i horisonten. Renoveringer der er nødvendige, men i sagens natur også vil ramme vores mulighed for at tilbyde svømmehold til alle de børn, unge og voksne der gerne til svømme i Hovedstadens Svømmeklub.

 

Medlemstal Hovedstadens Svømmeklub 2021

Medlemstal for Hovedstadens Svømmeklub 2016-2021