Hvad koster det at bygge en svømmehal?

Skrevet af

Allan Nyhus.

D. 15. marts 2016.

Kategori: Formandsblog Svømning

Buddene er mange, når prisen på at bygge en ny svømmehal bliver diskuteret.

Fra to til tre cifrede millionbeløb. Og det er ganske rigtigt, at en svømmehal godt kan koste 150-200 mio. kr., men hvorfor skulle den dog det, når det kan fås meget billigere?

67 MIO. KR. I HERNING

 

I Herning har man just åbnet det nye svømmemekka, som er bygget af bassinerne fra EM I Herning, der blev afholdt i december 2013. Nu er herlighederne åbnet. For den nette sum af 67 mio. kr. har man fået et 50 meter bassin, 2 mindre undervisningsbassiner, et kommende udendørsbassin og ikke mindst tilskuerpladser og gode opholdsfaciliteter for klubberne.

40 MIO. KR. I HOLLAND

Det Hollandske Svømmeforbund satte sig i 2009 for, at svømmehaller skulle være billigere at bygge. Sammen med erfarne svømmehalsfolk, udviklede man et nyt koncept til bygning af svømmehaller. Kort fortalt går det ud på, at man sætter et stålbassin på jorden og bygger resten udenom, altså omklædningsrum m.v. Den første hal, 25 meter, efter dette koncept, åbnede i Holland i 2014. Derefter er lignende haller, til samme pris, skudt op eller sat i gang flere steder i Europa.

HVAD KOSTER EN SVØMMEHAL I KØBENHAVN?

Spørger man politikere og embedsværket i København, fortæller de at en svømmehal koster 150-200 mio. kr. Og det er korrekt at Bellahøj Svømmestadion kostede 225 mio. kr. og Valby Vandkulturhus kostede over 100 mio. kr. Men mindre kan gøre det. Dels er priserne på svømmehalsbyggeri faldet og dels så behøver en svømmehal ikke være en stor arkitektonisk skønhed.

Hvorfor nærmest insisterer man på, at det koster det to-tre dobbelte i København? Og hvorfor insisterer man på at byggeri af en svømmehal skal være storslået og pompøst? Jeg forstår det ikke. Nuvel, byggepriser, grundpriser og andre forhold i hovedstaden gør, at store byggerier kan have en højere pris end uden for hovedstaden, men to-tre gange mere? Det er måske i overkanten.

KØB EM BASSINERNE

I december 2017 er København vært ved EM på kortbane i svømning. I den anledning, skal der bruges et par midlertidige svømmebassiner, lig dem I Herning, der skal sættes op i Royal Arena i Ørestaden. Det er ingen hemmelighed, at København er presset på svømmefaciliteter. Lange ventelister hos os og over en million besøgende i offentlige åbningstid, vidner om at svømning er populært. Det er oplagt, at Københavns Kommune køber EM bassinerne og bygger et par 25 meter haller. Det kan gøres billigere end 150-200 mio. kr. hvis man vil........

Hvem vil i øvrigt ikke drømme om at svømme og undervise i de bassiner, hvor danske svømmere tog guld hjem ved EM 2017 :-)

ANDRE PROJEKTER

68 mio. kr. i Hjørring
I 2008 åbnede Vandhuset i Hjørring. 50 meter bane, et varmtvandsbassin, et morskabsbassin med rutschebaner. wellness og mødefaciliteter.

85 mio. kr. i Aalborg
I 2011 åbnede Gigantium i Aalborg. Børnebassiner, vipper, wellness osv.

48 mio. kr. i Taastrup
I 2016 åbner en ny 50 meter hal med ti baner og tilskuerfaciliteter i Taastrup.

Holland