Kirstens Johansen har været medlem af en svømmeklub i 72 år
Kategori: Vi er Hovedstaden
Kirsten deltager lige nu ved masters VM i Doha for kunstsvømmere. Historien om 80-årige Kirsten er et helt særligt stykke dansk idrætshistorie. Forud for VM-deltagelsen har Kirsten nedskrevet sine unikke erindringer om et langt liv med svømning og kunstsvømning. De er en læsning værd.
"Jeg startede med at lære at svømme i Københavns Havn på badeanstalten Rysensteen, som lå sammen med en anden badeanstalt Langebro, som begge lå på amagersiden af Langebro. Det var pontonbadeanstalter, som vuggede hver gang de store kuldampere skulle gennem Langebro til Sydhavnen."
Sådan indleder Kirsten sine svømmerindringer om sine første svømmetag i Københavns Havn i 1951. Erindringerne kan læses i deres fulde længde her. Kirsten har været medlem af en svømmeklub i 72 år. Da Hermes i 1978 tillod kvindelige medlemmer var Kirsten en af de første kvinder til at melde sig ind. Efter fusionen i 2012 mellem GI40Hermes og Svømmeklubben København har Kirsten været medlem af Hovedstadens Svømmeklub.
I erindringerne kan vi bl.a. læse om Politikens 200 m svømmemærke, DM-medaljer designet af juveler Fritz Heimbürger, "tvungen svømning" og svømmeundervisning i Københavns Havn, men også om svømmestævner i de udendørs svømmeanlæg, der skød op i hovedstadsområdet i slutningen af 1950-erne. Her nævnes bl.a. Bellahøjbadet, Vestbadet i Rødovre/Brøndby og Gladsaxebadet, men også de indendørs svømmeanlæg, Øbrohallen og Frederiksberg Svømmehal var med til at forme svømmerne i efterkrigstidens København.
Under et afsnit om svømmeudstyr skriver Kirsten om svømmetræning uden svømmebriller:
"Svømmebriller fandtes ikke i mange år, og når jeg efter træning skulle med sporvognen hjem til Amager, gik jeg altid ud på forperronen og stod ved siden af vognstyreren, fordi der var mørkt, og jeg ville ikke have at folk kunne se, at jeg på grund af virkningerne efter det stærke klorvand stod og ”græd” hele vejen hjem."
Kirstens historie er dog også en historie om formationssvømning, synkronsvømning og nu kunstsvømning, som bragte Kirsten mange oplevelser nationalt og internationalt. Søger vi i de gamle "Svømmesport" er der mange vidnesbyrd om Kirstens meritter.
Om en inspirationstur til Californien og San Francisco-området, som i øvrigt var sponsoret af Danmarks Idrætsforbund, skriver Kirsten sådan her:
"Først fik vi lejlighed til at overvære de amerikanske juniormesterskaber, og for at få noget relevant materiale med hjem, havde Kirsten og jeg selv investeret i to ens smalfilmsoptagere, men dengang desværre uden mulighed for lydoptagelse. Da en filmrulle ikke var så lang og vi nødigt ville miste noget, havde vi planlagt, at når den enes film løb ud kunne den anden fortsætte umiddelbart."
Kirsten afslutter sine svømmeerindringer sådan her:
"Da det fornyligt gik op for mig, at det var 50 år siden jeg i 1973 i Beograd for første og eneste gang havde svømmet synkro ved et verdensmesterskab, syntes jeg det kunne være sjovt at se, om jeg kunne afprøve mine tilbageværende synkroevner ved det kommende VM i svømning for Masters i Doha/Qatar først i 2024."
Tusind tak til Kirsten for at dele sin historie.