Om synkro

Synkrosvømning er konditionskrævende på et højt niveau, men er samtidig en sport for alle uanset alder eller evner. Musikpogrammerne kan tilrettelægges efter den enkelte, således at alle kan deltage og sætte egne mål. Der er både plads til bredden og eliten. Skader er næsten ukendte.

Synkro-svømning er en sport, der stiller store krav til samarbejde for at musikprogrammerne skal kunne fremtræde synkrone. Det kræver megen træning og at holdet støtter hinanden, så svømmerne kan lave de forskellige figurer så præcise som muligt.

Synkro-svømning består af to ting: Figurøvelser og vandballet eller musikprogram, som vi kalder det.

Figurer
Figurøvelserne er en række forskellige øvelser, hvor man ser svømmerens evne til at koordinere, være smidig og have en sikker fornemmelse af, hvor man er i vandet, så figurerne bliver rigtig. De fleste af figurerne, foregår for det meste med hovedet under vandet og det kræver, at konditionen er god og bliver holdt ved lige. Ved stævner bliver figurerne bedømt af flere dommere og pointene er en del af det samlede resultat.

Teknisk program
Ved større stævner f.eks. DM, EM og WM, skal svømmerne svømme et tekniske program istedet for figurerne. Et teknisk program er et kortere musikprogram, der skal indeholde fastlagte figurer og mønstre. Pointene indgår som en del af det samlede resultat.

Musikprogram
Musikprogrammet er koreograferet over et musikstykke, der varer fra 2 - 5 minutter. I den tid musikprogrammet løber, må svømmeren ikke røre bunden og skal bevæge sig over hele bassinet. Musikprogrammet skal indeholde flere arm- og benserier, der skal glide over i hinanden i en fin harmoni.

Musikken kan svømmeren selv være med til at bestemme, men træneren skal med på råd, når programmet skal sættes sammen, da der er flere sværhedsgrader og krav, der skal tages hensyn til.

Musikken kan høres i hele svømmehallen også under vandet, den er nemlig med til, at svømmerne kan udføre deres serier og figurer helt præcist i forhold til musikken og især til hinanden. Ved stævner gives der både en teknisk og en kunstnerisk karakter for udførelsen.

Når vi er til konkurrencer skal det gerne se flot ud. Svømmerne har farvestrålende badedragter på, har pynt i håret, ansigterne er pænt sminkede og så skal man smile. Det skal se legende let ud, selvom det er svært og krævende.

Men stadigvæk er det sjovt. For hvem ville ikke gerne blive løftet langsomt og ubesværet op af vandet, af 6 synkrokammerater, for at ligne en eventyrfigur, som for et øjeblik står på vandet. Det træner vi også og selvom det er svært, kan man godt grine under vandet, når det ikke lykkes hver gang.

Holdene
Man kan svømme duet ( 2 svømmere), hold (4-8 svømmere) eller solo. Solo er flot, men meget svært, da det kræver en god teknik. Det er sjovt at svømme duet eller hold, da man så er flere og kan lave de flotte løft, hvor en svømmer kommer op af vandet som en havfrue.

Udstyr
Der kræves ikke avanceret eller dyrt udstyr, blot en sort badedragt, et par svømmebriller og en næseklemme, som købes hos træneren. Skal man med til stævne, syr de fleste selv pailletter på badedragterne - det er ikke så svært, spørg bare de andre.

Hvem svømmer synkro
Synkrosvømning kan svømmes af alle i alle aldre, det er dog mest piger der svømmer, og det gælder at der for bredden er der den samme kvalitet i træningen, men kravene er anderledes og tilpasset den enkeltes niveau. Drenge er velkomne og i udlandet er der en del mandlige synkrosvømmere. Du skal kunne svømme og turde have hovedet under vandet ellers er synkro ikke noget for dig.

Stævner og Aktiviteter
HSK synkro deltager i mange stævner på landsplan. Vi deltager bl.a. i DM, Danske Juniormesterskaber, Årgangsmesterskaber, Østdanske Mesterskaber, Begynderstævner og ABC-turneringen. Vi deltager i træningssamlinger for senior- og juniorlandsholdet. Derudover er der træningslejr for alle og SynkroCamp for eliten. Stævnerne foregår i hele landet. Se også Aktivitetskalenderen. HSK placerer sig blandt de bedste på landsplan. Ved ABC- stævnet 2003, tog svømmerne guld i alle rækker.

Historie
Synkro-svømning er en spændende og utraditionel sport, som kom til Danmark i 1956. HSK (Tidl. Gymnastik- og svømmeforeningen Hermes) har været med fra starten og er idag en af Danmarks største synkro-klubber. Vi har gennem årene fået 5 nordiske mesterskaber og mange danske mesterskaber p.g.a. de dygtige synkro-svømmere der har været i klubben. Nu er de næste talenter på vej for at repræsentere Hovedstadens Svømmeklub og træningen for eliten, er på et højt niveau.